Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Scheldekwartier

Geschiedenis

Het Dok van Perry is gelegen aan de in 1614 in gebruik genomen Ooster- of Dokhaven in Vlissingen. Deze Dokhaven werd aan het einde van de 17de eeuw uitgediept, zodat ook de groter wordende oorlogsschepen er konden aanmeren. Voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan de schepen was er steeds meer behoefte aan een droogdok. In 1697 kreeg de Engelse marineofficier John Perry opdracht om een droogdok te ontwerpen.

John Perry

John Perry (1670-1733) nam op jonge leeftijd dienst in de Royal Navy en verloor in 1690 zijn rechterarm na een gevecht met een Franse kaper. Het jaar daarop bouwde Perry zijn eerste droogdok in de haven van Portsmouth. Zijn waterbouwkundige prestaties leverden hem een bevordering tot kapitein op en Perry kreeg het bevel over een eigen schip.
Toen hij in 1693 met zijn schip terugkeerde uit Brits West-Indi√ę werd hij nogmaals belaagd door een Franse kaper, waarbij hij zijn schip verloor. Perry werd hiervoor veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens lafheid, maar werd hiervan in 1697 vrijgesproken. Zijn carri√®rekansen binnen de Engelse marine waren verkeken. Vrijwel direct na zijn vrijlating kreeg Perry opdracht van de Admiraliteit van Zeeland om een droogdok te ontwerpen in Vlissingen. 

Aanleg

Het ontwerp van Perry werd niet meteen uitgevoerd. Pas in 1704 gaven de Staten-Generaal toestemming en werd er meteen met de aanleg van het Dok van Perry begonnen. De Schelde maakte lange tijd intensief gebruik van het dok.
Van 1964 tot 1974 was het voortbestaan van het Dok van Perry onzeker. Terwijl een aanvraag voor plaatsing op de monumentenlijst in behandeling was, werd door De Schelde een sloopvergunning aangevraagd. Het Dok van Perry werd echter niet gesloopt, maar in november 1974 volgestort met zand waarna de werf een loods boven het dokje bouwde.

Restauratie

In 2010 is de gemeente Vlissingen begonnen met de restauratie. In 2013 heeft de heer P. van Vollenhoven het Dok van Perry feestelijk heropend. Een mijlpaal voor het Scheldekwartier en voor Vlissingen!