Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Scheldekwartier

Gedicht onder Dokbrug Scheldekwartier

Gepubliceerd op 20 mei 2019
Dokbrug
Dokbrug

De brug over Het Dok die de binnenstad en het eiland ontsluit is aan vervanging toe. Het vervangen van de brug staat op het lijstje als een van de projecten van het Scheldekwartier. In het tweede kwartaal van 2019 is de Europese aanbesteding van de brug en de toevoerwegen gestart. Naar verwachting wordt er in de tweede helft van 2019 gestart met de bouw van de nieuwe brug. Als eerste wordt de toevoerweg naar de brug en een nieuw, tijdelijk parkeerterrein aangelegd. In mei zijn hiervoor de eerste voorbereidingen al getroffen. Van het bouwen van de nieuwe brug zie je voorlopig niets, dit gebeurt in de fabriek. De verwachting is dat de brug in 2020 wordt opgeleverd.

Nieuwe locatie

De locatie van die nieuwe brug zal iets wijzigen ten opzicht van de oude brug. Hierdoor kan de oude brug gewoon gebruikt worden tijdens het plaatsingsproces van de nieuwe brug. De toegangsweg zal achter de Timmerfabriek gaan lopen, in plaats van langs het Kanaal. De huidige Koningsweg verwijdert, zodat langs het kanaal verblijfsrecreatie mogelijk wordt.

Gedicht

Onder de brug komt een gedicht te hangen van de Vlissingse schrijver Wim Hofman. Zodra de brug open staat kunnen de wachtende voor de brug het gedicht aanschouwen. Het gedicht is in de commissie Ruimte op 16 mei door de schrijver voorgedragen. Het gaat als volgt:

Waar zijn onze schepen?

Het gebonk van hamers op nagels

het ponsen van flenzen het gerakketak

het walsen van platen het geronk

van machines het geluid van de stoomfluit

van kettingen en ankers de fles

die stuk slaat het schip dat weggaat

alles komt terug als ik wacht bij de brug

Wim Hofman 2020

Gedicht onder de Dokbrug
Gedicht onder de Dokbrug