Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Scheldekwartier

Cascoherstel Machinefabriek

Gepubliceerd op 18 december 2020
Machinefabriek in het Scheldekwartier
Machinefabriek

Na de Zware Plaatwerkerij en de Timmerfabriek, heeft het college van Vlissingen besloten ook de Machinefabriek in het Scheldekwartier te behouden. Zij stelt de raad voor hiervoor middelen ter beschikking te stellen. Herstel is nodig omdat de staat van het gebouw sinds de leegstand sterk achteruit is gegaan.

Veel bedrijvigheid Scheldekwartier

Op dit moment wordt in het Scheldekwartier gebouwd aan maar liefst 8 initiatieven tegelijk. Dit betreft 5 woningbouwcomplexen, de Timmerfabriek, het kadeherstel en de bouw van de brug. Als het aan het college ligt staat eind 2021 ook de Machinefabriek in de steigers. Om dit voor elkaar te krijgen stelt het college aan de Raad voor hier middelen voor vrij te maken.

Machinefabriek behouden als industrieel erfgoed

Het behoud van het industrieel erfgoed is een van de pijlers van de ontwikkeling van het Scheldekwartier naar een levendig, duurzaam en maritiem stadsdeel. Waar de rijke industriƫle geschiedenis voelbaar en zichtbaar is.

Ontwikkelingsvisie

Het college is van mening dat de Machinefabriek (het meest in het oog springende industrieel erfgoed op het Scheldeterrein), herontwikkeld moet worden zoals beschreven in de ontwikkelingsvisie. De eerste stap is het cascoherstel van het gebouw. Daarbij wordt de constructie (muren, dak, kozijnen en ramen) zodanig hersteld dat het gebouw weer minstens 50 jaar vooruit kan.

Nieuwe functies in Machinefabriek

Na het cascoherstel zal het immense gebouw gevuld worden met nieuwe functies. Een daarvan is zeker: het huisvesten van het parkeren dat nu op de tijdelijke parkeerplaats naast de Machinefabriek plaatsvindt. Niet op de begane grond, maar op verdiepingen in 2 hallen. Inzet is om de 3e hal inclusief kranen in de huidige vorm te behouden.
Naast parkeren is er ruimte voor andere functies. Daarbij kan gedacht worden aan detailhandel, horeca, woningen, evenementen en kantoren. Tenslotte is de ambitie het 1 hectare grote dak te beleggen met zonnepanelen.

Het cascoherstel van de 101 jarige vindt zo plaats, dat rekening gehouden wordt met de inbouw van dergelijke functies. Vanzelfsprekend zal het industriƫle verleden zichtbaar blijven.