Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Scheldekwartier

Torentje terug op de Vlissingse Timmerfabriek

Gepubliceerd op 21 april 2021
Plaatsen torentje op Timmerfabriek
Plaatsen torentje op Timmerfabriek

Op 21 april 2021 kreeg een van de meest iconische industriële Rijksmonumenten van Nederland, De Timmerfabriek in Vlissingen haar torentje terug. Deze was tijdens een bombardement in 1943 gesneuveld en is nu in oude glorie hersteld. Het is een zeer bijzondere mijlpaal in de transformatie van Rijksmonument naar een luxe vier-sterren-plus hotel.
Om klokslag 11.00 uur gaf wethouder De Jonge door het luiden van een scheepstoeter het startsein. Een gepast sein voor De Timmerfabriek, waar men ooit de interieurs van grote zeeschepen vervaardigde. De kraanmachinist hees na het sein de immense stalen constructie op De Timmerfabriek. Na deze 12 ton wegende constructie volgde het puntdakje. Tot slot werd de Nederlandse vlag boven op het gebouw gehesen als viering van het opnieuw bereiken van het hoogste punt, 78 jaar na dato!

Rijksmoment De Timmerfabriek

Ook zonder de toren was De Timmerfabriek al een prachtig gebouw, met grote raampartijen en robuuste constructie. Een unieke constructie, want in 1914 was De Timmerfabriek een van de eerste gebouwen in Nederland met een skelet van gewapend beton. Echt een unicum! Het was een eeuw nadat de Rijksmarinewerf in 1815 van Amsterdam naar de Dokhaven in Vlissingen verhuisde.
Vanaf dat moment vormde de Koninklijke Scheepswerf De Schelde een bruisende hub voor scheepsbouw. Enorme luxe passagiersschepen zoals de Willem Ruys, werden hier gebouwd. Ze gingen van de Plaatwerkerij via de Lasloods en Machinefabriek richting het eindstation: De Timmerfabriek. Hier gaven honderden timmerlieden de schepen hun prachtige houten interieurs.

Timmerfabriek wordt opnieuw gekroond

Tegenover de plaats waar nu Damen/Amels schitterende megajachten bouwt voor de rijken der aarde, stond De Timmerfabriek al vele jaren op zijn nieuwe bestemming te wachten. Die is er nu. Het wordt een luxe hotel en de herplaatsing van de toren is hiervan een zeer belangrijk onderdeel. De renovatie is in handen van Bouwgroep Peters.
De heer G. Dronkers van Bouwgroep Peters: "Dit prachtige rijksmonument omtoveren naar een luxe hotel is natuurlijk al een prachtige klus voor ons bedrijf, maar het terugplaatsen van dé toren maakt het extra bijzonder. Op basis van oude tekeningen en fotomateriaal bouwen we de toren van De Timmerfabriek volledig nieuw, exact zoals hij vroeger was. De toren zal vervolgens plaats bieden aan het 6-persoons overweldigend luxe penthouse."