Machinefabriek Scheldekwartier

Sinds 2004 is de gemeente Vlissingen eigenaar van het Scheldeterrein. Na sanering van het terrein zijn enkele markante en beeldbepalende gebouwen vanuit de scheepsbouwhistorie van scheepswerf de Koninklijke ScheldeGroep behouden.
Industrieel erfgoed
In de Ontwikkelvisie Scheldekwartier (2016) wordt het aanwezige industriële erfgoed beschouwd als een van de dragers van de identiteit van het gebied en daarmee de gebiedsontwikkeling.
De Machinefabriek is het laatste icoon -na de Timmerfabriek, Plaatwerkerij, Scheldekraan en Dok van Perry- van het te herbestemmen industrieel erfgoed op het Scheldekwartier. Dit erfgoed is de basis van de gebiedsontwikkeling van het Scheldekwartier en biedt unieke kansen voor de stedelijke, maritieme uitstraling van Vlissingen.
Ontwikkelingsvisie
In de Ontwikkelingsvisie Scheldekwartier staat: "...de Machinefabriek is een publiekstrekker. De voormalige fabriek is een trendy verzamelgebouw met stedelijke voorzieningen, gecombineerd met een grote centrale parkeervoorziening op de verdiepingen".
Het coalitieakkoord 2022-2026) omschrijft de ambitie voor de Machinefabriek als volgt: "En onderzoeken we ook de kansen die er zijn om de Machinefabriek nieuwe bestemmingen te geven. Dit industriële erfgoed willen we integraal ontwikkelen met bijvoorbeeld onderwijs, sport, cultuur, parkeren. We houden tijdens de onderzoeken scherp oog voor de financiële haalbaarheid, de risico's en de omgeving".
Vertrekpunten
De citaten zijn de vertrekpunten om de Machinefabriek te ontwikkelen tot het kloppende hart van het Scheldekwartier én Vlissingen. Een plek die 365 dagen per jaar van 7 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds bruist, past in het Vlissingse DNA en zo uitnodigend is dat Vlissingers de Machinefabriek meermaals per jaar bezoeken.
Om de Machinefabriek een 2e leven te schenken, zijn er verschillende onderdelen waaraan gewerkt wordt: sport, cultuur, parkeren, evenementen en de herbestemming.