De voormalige scheepshelling (hierna: de Helling) is de plek waar de deelgebieden Scheldestad en Scheldewerf samen komen. Met de woningen in Scheldehof, De Kop van het Dok en de Ketelmakerij in het verlengde van het Dok is het een markante plek op het Scheldekwartier.

Inrichtingsplan vastgesteld

Het college heeft in mei 2023 het definitieve inrichtingsplan voor de inrichting van De Helling vastgesteld. Dit plan brengt de door betrokkenen aangereikte wensen voor vergroening, het vertellen en zichtbaar houden van het scheepsbouw verleden en het gevarieerde gebruik samen tot een aantrekkelijke en onderscheidende openbare ruimte. Het standbeeld 'Mannen tussen Staal' krijgt een prominente plek in de inrichting. Het standbeeld komt op de kruising tussen De Helling, Smederijbaan en Jan Weugkade, zodat dit monument zichtbaar is vanuit iedere entree naar het Scheldekwartier.

Start uitvoering

Eind oktober 2023 verwacht de gemeente een aannemer te kiezen die de aanleg uit gaat voeren. Medio november 2023 wordt dan gestart met de uitvoering. De gemeente verwacht dat De Helling, inclusief het deel van de kade voor de Ketelmakerij, in april 2024 wordt opgeleverd.